Volg ons Instagram, Linkedin Bel of mail 0184 413 428, hallo@fourdesign.nl

SEO-teksten schrijven, hoe doe je dat?

Je hebt een mooie website laten maken met inspirerende content. Alleen hoe zorg je er nu voor dat jouw content bij de juiste doelgroep terecht komt? Dit doe je door je zichtbaarheid op Google te vergroten met SEO-teksten, oftewel teksten die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines.

In deze blog laten we je zien hoe jij eenvoudig jouw teksten kunt optimaliseren voor zoekmachines. Met de juiste SEO-teksten kom je hoog bij de zoekresultaten in Google op de zoekwoorden die voor jou van belang zijn. Zo trek je gratis, geïnteresseerden aan!

1. Denk in de eerste plaats na over je doelgroep voor je de SEO-tekst gaat schrijven

Het schrijven van een goede SEO-tekst begint bij het bepalen van de doelgroep. Voor wie schrijf ik mijn tekst? Een goede SEO-tekst schrijf je in de eerste plaats voor bezoekers. Maak je tekst dan ook zo persoonlijk mogelijk en richt je bij voorkeur op één persoon. Zorg dat jouw tekst perfect aansluit bij jouw doelgroep.

2. Bepaal het doel van de pagina

Je schrijft je SEO-teksten voor een bepaalde pagina op je website. Wat is het doel van je tekst? Wat wil je bereiken? Wat moet een bezoeker doen als hij op jouw webpagina landt?

 • Een product of dienst kopen?
 • Een antwoord vinden op zijn zoekvraag?
 • Zich inschrijven of aanmelden?
 • Een offerte aanvragen?
 

‘Wat wil je bij wie bereiken, en hoe pak je dat aan?’ Als je deze vraag kunt beantwoorden, kun je doelgericht gaan schrijven.

3. Focus je op de juiste zoekwoorden voor je SEO-tekst

Maar hoe weet je nu welke zoekwoorden je precies moet gebruiken voor je SEO-teksten? Daar kom je achter door middel van een zoekwoordenonderzoek. Een zoekwoord kan bestaan uit 1 woord, maar ook uit meerdere woorden. ‘Communicatie’ is dus een zoekwoord, maar ‘communicatiebureau in Sliedrecht’ is net zo goed een zoekwoord.

Zoekwoorden die uit meerdere zoekwoorden bestaan noemen we longtail zoekwoorden. Vaak zijn deze zoekwoorden het meest interessant voor je SEO-tekst, omdat de concurrentie in de zoekmachines kleiner is en waardoor je dus relatief makkelijk kunt scoren in Google.

Tip: Kies dus niet voor een té algemeen zoekwoord, maar maak jouw zoekwoorden specifiek.

4. SEO-tekst schrijven

Je hebt je doelgroep bepaald, je weet het doel van je SEO-tekst én je hebt de juiste zoekwoorden gevonden. Dan is het nu tijd om je SEO-tekst te gaan schrijven.

 • Geef je SEO-tekst een krachtige titel. Een goede SEO-titel begint met je belangrijkste zoekwoord en nodigt uit tot doorklikken.
 • Schrijf een krachtige inleiding waarin je de belangrijkste informatie uit het artikel samenvat en gebruik hier je zoekwoord(en)
 • Werk met tussenkopjes (headings) en verwerk hierin je zoekwoord(en);
 • Benoem de belangrijke informatie in je kernzinnen. Oftewel, zorg ervoor dat de eerste zin van iedere alinea de kernboodschap bevat en benoem hier je zoekwoord(en);
 • Maak gebruik van interne links. Interne links hebben effect op jouw vindbaarheid. Door de juiste interne links te gebruiken, zorg je ervoor dat zoekmachines de relevantie van bepaalde pagina’s begrijpt.
 

5. Optimaliseer je SEO-tekst

Nu je tekst op papier staat, is het belangrijk om deze te optimaliseren voor zoekmachines. Oftewel we vertellen aan Google dat jouw SEO-tekst over deze zoekwoorden gaat. Zorg voor een goede SEO-titel, url en meta-omschrijving en voeg deze gegevens toe aan je CMS-systeem.

 • Maak je SEO-titel kort, krachtig en uitnodigend.
  Een goede SEO-titel nodigt uit door te klikken. Zorg dus voor een wervende titel en verwerk hierin je belangrijkste zoekwoord(en). SEO-teksten schrijven, hoe doe je dat?
   
 • Zorg voor een zoekmachine vriendelijke url.
  Maak je url kort en duidelijk. Plaats je belangrijkste zoekwoord(en) in de url.
  Fourdesign.nl>seo-teksten-schrijven-hoe-doe-je-dat
   
 • Schrijf een wervende meta-omschrijving.
  Een pakkende meta-omschrijving nodigt uit om door te klikken naar jouw pagina. Zorg er ook nu voor dat je de belangrijkste zoekwoorden benoemt. Als iemand hierop zoekt, geeft Google ze vetgedrukt weer in je meta-omschrijving.
  5 tips voor goede SEO-teksten. Je hebt inspirerende content geschreven, maar hoe zorg je er nu voor dat deze ook goed vindbaar is in de zoekmachine?
 

Je weet nu hoe je een goede SEO-tekst schrijft. Tijd om aan de slag te gaan. In het begin lijkt het misschien wat ingewikkeld, maar als je de stappen aan de hand van dit artikel volgt, gaat het vast lukken.

Kom je er niet uit of heb je hulp nodig bij het schrijven van jouw SEO-teksten? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder, zodat ook jouw waardevolle teksten hoog scoren.

Lees voor meer inspiratie ook:

Woensdag 27 Januari 2021 Content abonnement
Bekijk bericht
Maandag 21 December 2020 Terugblik 2020
Bekijk bericht